Suomen Maine Coon -kissat ry

Terveys

 

Siitoskissojen terveystestaus

Siitokseen käytettävien Maine Coonien tai niiden vanhempien on oltava sääntömääräisesti dna-testattuja HCM:n osalta (MyBPC3/A31P) 1.7.2016 alkaen.

Suomen Maine Coon -kissat ry:n kotisivuilla julkaistaan ainoastaan FeLV-, FIV- ja HCM dna -testattujen vanhempien jälkeläisiä.

Lisäksi siitoskissoilta suositellaan testattavaksi vähintään:
Veriryhmä, HCM-ultra, PKD (ultraus), HD (lonkat) ja SMA. Suositeltavaa on myös tehdä HCM-ultraus läpi jalostuskäytön.

 

Pakollinen HCM-geenitesti

”Maine Coon –pentueen rekisteröimiseksi täytyy pentueen vanhemmista tai isovanhemmista toimittaa rotukirjaajalle virallinen, eläinlääkärin ottama DNA-testitulos HCM (hypertrofinen kardiomyopatia) MyBPC3-geenin A31P-virheen varalta sekä eläinlääkärintodistus näytteenotosta. Testi on otettava tunnistusmerkityistä kissoista ennen ensimmäistä astutusta. Mikäli kissa polveutuu tämän geenivirheen varalta virallisesti negatiivisiksi (N/N) testatuista vanhemmista tai isovanhemmista, voidaan toimittaa kissan vanhempien tai isovanhempien testitulokset.
Hyväksyttyjä yhdistelmiä ovat:
– Kummatkin vanhemmat tai isovanhemmat (N/N)-testituloksen saaneita.
– N/HCM-testituloksen saaneen kissan saa astuttaa vain negatiivisen (N/N) kissan kanssa.
Siitokseen ei saa käyttää kissaa, joka on perinyt geenivirheen molemmilta vanhemmiltaan (HCM/HCM).”
Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että laboratoriotuloksen mukana Kissaliittoon on toimitettava myös virallinen näytteenottotodistus (lomake löytyy osoitteesta: http://www.kissaliitto.fi/lomakkeet/muut). Muukin todistus käy, kunhan siitä käy selville samat tiedot kuin Kissaliiton lomakkeesta. Tärkeintä on, että eläinlääkäri allekirjoituksellaan todistaa mitkä testit hän on kissasta ottanut ja että hän on tarkistanut kissan rekisteritiedot ja tunnistemerkinnän (=näyte on oikeasta kissasta). Myös jälkikäteen kirjoitettu eläinlääkärintodistus hyväksytään, mutta siitä tulee käydä ilmi näytteenottopäivämäärä, että todistus on selkeästi yhdistettävissä tulokseen.
Jos virallisesti otettua testitulosta astutukseen käytettävästä kissasta ei ole, riittää, että sen toimittaa kissan vanhemmista tai isovanhemmista.

 

Kyseisen sääntömuutoksen myötä HCM-geentitestin tulos on toimitettava N/N-linjasta joka kolmas sukupolvi. N/HCM+N/N-jälkeläinen on testattava aina. Sääntö astuu voimaan 1.7.2016 eli testitulos on toimitettava Kissaliittoon kaikista tämän jälkeen astutukseen käytettävistä kissoista, jos sellaista ei vielä liiton rekisteriin ole toimitettu.

 

Terveys

Artikkelit

Kasvatus

Tietoa kasvatuksesta

Sukusiitoskerroin

Sukukatokerroin

Pentujen painotaulukoita