Suomen Maine Coon -kissat ry

Genoscoper-geenitestaus kissoille

Kissaliiton terveyspäivillä Genoscoper Laboratories -edustaja Heidi Anderson esitteli uutta kissojen DNA-paneelitestiä. Koirilla on jo käytössä DNA-testauspalvelu http://www.mydogdna.com/fi, ja vastaavaa kehitellään myös kissoille. Valmiina on kissojen DNA-paneelitesti, jossa yhdestä poskisolunäytteestä analysoidaan yli 30 sairausgeeniä, veriryhmä sekä yli 15 ominaisuusgeeniä (väri, kuvio, karvanpituus yms.). Vuoden vaihteessa on markkinoille tulossa testi joka em. lisäksi määrittää yksilön geenistön monimuotoisuuden. Tietoa tästä perustestistä, ominaisuuksista ja sairauksista sekä malliraportti on nähtävillä Genoscoperin yhteistyökumppanin WisdomPanelin sivustolla https://www.optimal-selection.com/optimal_selection_cats Sivun alalaidassa olevista linkeistä (+) kohdista Traits ja Diseases löytyy mallilistoja testaukseen liittyen.

Perustestin hinta on 99 € (+postikulut 8€), mutta edustaja on tehnyt tarjouksen testihinnasta 79 €/testi tällä uudella testipaneelilla, joka siis sisältää sairaus- ja ominaisuusgeenien ja veriryhmän lisäksi monimuotoisuustestin. Lisäksi testin tilaajan kustannuksiin tulee 8€ postituskulut /näyte. Hinta siis yhteensä 87€/kissa. Jotta tuo 87€/kpl toteutuu, tulee heille tehdä tilaus vähintään 30 testistä joulukuun loppuun mennessä. Testattavat kissat kerätään rotukohtaisesti, jotta saadaan myös vertailukelpoista geenitestitietoa rotukohtaisesti käsiteltäväksi.

Suomen Maine Coon -kissat ry kartoittaa nyt rodun kasvattajien ja harrastajien kiinnostusta testaukseen. Keräämme listan halukkaista ja tavoitteenamme on koota 30 kissaa, jotta saisimme testin etuhinnalla. Yhdistys haluaa kannustaa jäsenistöään testiryhmään liittymiseen ja tarjoaa testattavaksi ilmoittautuneille 20€ suuruisen kannustuspalkkion /testattu kissa, kun testaaja on vahvistanut kissan osallistumisen testaukseen ja testattava on toimittanut yhdistykselle maksukuitin testistä. Kannustuspalkkio tarjotaan 50:lle ensin ilmoittautuneelle kissalle. Testin tuloksia ei tarvitse toimittaa yhdistykselle. Mikäli jokin tilatuista testeistä sattuisi kissalle jonka näyte on valikoitunut DNA-pankista jo testin validaatiovaiheessa, tarjotaan näille kiitoksena ilmainen testi sekä tarjotaan mahdollisuus vaihtaa kissa tai perua tilaus tältä osin (näitä on roduittain edustajista muutamia).

Nimilista yhteystietoineen toimitetaan Genoscoperiin, josta lähetetään näytteenottovälineet, -ohjeet ja palautuskuoret suoraan kissojen omistajille. Näytteenotto tapahtuu poskisolunäytteestä, jonka jokainen voi ottaa itse. Mikäli haluaa testille virallisen statuksen, on se otettava eläinlääkärin toimesta. Testitulokset lähetetään suoraan kissojen omistajille.

Testituloksia käytetään myös tieteelliseen tutkimukseen. Mikäli tämän testauksen yhteydessä rodustamme löytyy tutkimuksellisesti mielenkiintoista aineistoa, on mahdollista, että selvitystä jatketaan rodun osalta eteenpäin. Paneelitestauksen kautta on jo käynnistynyt kolme yksittäisprojektia: PK (pyryvattikinaasivajaus), veriryhmät sekä MDR1-geenimuutoksen yleisyydestä eri rotujen keskuudessa.

Mikäli olet kiinnostunut testaamaan kissojasi, ilmoita yhteystietosi (sis. myös sähköpostiosoitteen) ja testattavien kissojen viralliset nimet 27.12.17 mennessä sähköpostilla: sihteeri@mainecoon.fi. Ilmoittautuminen on sitova ja tarjoushinta 87€ toteutuu jos tarvittava määrä kissoja saadaan kokoon. Mikäli määrä jää vajaaksi, ryhmähinta ei toteudu, ja tällöin halukkaat voivat tilata testin normaalihinnalla. Normaalihintaiseen tilaukseen emme sitouta ilmoittautuneita. Ilmoittautuneille ilmoitetaan toteutumisesta viimeistään määräajan kuluttua.

Toivottavasti mahdollisimman moni osallistuu testaukseen. Näin saadaan arvokasta tietoa rotumme tilanteesta niin sairauksien kuin monimuotoisuudenkin osalta.

Arkisto

15.05.2024
Luento 12.6.2024

30.04.2024
Vuoden ensimmäisen lehden viivästyminen

12.03.2024
Kevätkokous 2024

06.02.2024
Vuoden Maine Coonit 2023!

15.01.2024
Haemme terveystyöryhmään jäseniä

01.01.2024
Vuoden Maine Coon 2023 -kilpailu!

02.12.2023
Syyskokouksen 2023 pöytäkirja

02.12.2023
Joulukampanja!

15.11.2023
Jäsenkampanja!

06.10.2023
Syyskokouskutsu 2023!