Suomen Maine Coon -kissat ry

Sisäloisten tunnistus ulosteesta

Ulostenäytteestä voidaan liuottamalla tutkia madonmunien ja alkueläinten kystamuotojen pitoisuutta. Menetelmällä saadaan esiin mm. sukkula- ja heisimatojen munat sekä kokkidien ookystat. Ookysta on ulosteeseen erittyvä yksisoluinen alkueläin, joka oikeissa olosuhteissa voi säilyä pitkäänkin myös eläimen ulkopuolella.

Testaamisella kartoitetaan kissan loishäädön tarvetta. Testitulos varmistuu 1-3 vuorokaudessa, testitulokseen lajit tunnistetaan jotta lääkitseminen kohdentuu oikein. Kokkidioosi varmistetaan aina sporulaation kautta, mikäli näytettä on riittävästi. Sporulaatio pidentää vastausaikaa muutamilla vuorokausilla.

Negatiivinen tulos ei aina kuitenkaan sulje pois parasiittiinfektion mahdollisuutta, sillä esimerkiksi liian pieni näytemäärä sekä epäsäännöllinen munien tai kystamuotojen eritys ulosteeseen voivat antaa väärän negatiivisen tulokseen. Alkueläintartuntaa, kuten giardiaa, tritrichomonasta, cryptosporidiaa tai toksoplasmoosia epäiltäessä suositellaan tarkempia vasta-ainetutkimuksia joita myös on saatavilla laboratorioiden valikoimissa.

Terveys

Kasvatusartikkelit

Sukusiitoskerroin
Sukukatokerroin
Pentujen painotaulukoita